Nieuws en recensies


Introductie 'Psychologische Typen' gaat door! - donderdag 7 juni 2018

 


 

Janwillem Brouwer woont in Pieterburen en wil graag dit najaar een werkgroep ‘Psychologische Typen’ starten met mensen, die meer van zichzelf en anderen willen leren begrijpen. Doel is om dit te bereiken door middel van het in praktijk brengen van twee theorieën. In beide theorieën worden verschillende psychologische geaardheden ('typen') in kaart gebracht.

Op donderdag 14 juni start Janwillem met een introductiebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst vertelt hij meer over zichzelf, waarom hij deze werkgroep wil starten en wat je praktisch kunt verwachten. Uiteraard kunnen er vragen gesteld worden.
 
Hieronder geeft Janwillem een toelichting op zijn plannen. Bent u geïnteresseerd? Laat het vooral weten. Zijn adresgegevens staan onderaan het bericht.


 

Werkgroep 'Psychologische Typen'

Ik zou graag in het najaar een werkgroep ‘Psychologische Typen’ willen starten met mensen die meer van zichzelf en anderen willen leren begrijpen. Doel is om dit te bereiken door middel van het in praktijk brengen van twee theorieën. In beide theorieën worden verschillende psychologische geaardheden (‘typen’) in kaart gebracht.

De twee theorieën die we in deze werkgroep gaan bespreken zijn de ‘Mentaliteitenleer’ van P. C.  van de Griend en de ‘psychologische typen’  van C. G. Jung. De laatste heeft de begrippen introvert en extravert geïntroduceerd.

Vervolgens proberen we helder te krijgen op welke wijze deze geaardheden bepalen hoe je denkt, hoe je de omgeving beleeft en interpreteert. Naast uitleg van de theorie is het de bedoeling dat we de theorie op ons zelf gaan toepassen. We gaan dus kijken of we ons zelf vanuit de theorie kunnen begrijpen. Dit kan een bevestiging zijn van wat je altijd al gedacht of gevoeld hebt, of een nieuw inzicht.

Ook al is het een werkgroep: iets vertellen over jezelf in de groep doe je alleen als je die behoefte hebt.

Introductiebijeenkomst

Voordat de werkgroep start, wil ik eerst een introductiebijeenkomst houden.

Tijdens deze bijeenkomst vertel ik wat meer over mijzelf, waarom ik deze werkgroep wil starten en wat je praktisch kunt verwachten. Uiteraard kun je vragen stellen.

Deze bijeenkomst zal gehouden worden op donderdag 14 juni 2018 van 15.30 - 17.00 uur en/of van 19.30 - 21.00 uur. Vriendelijk verzoek om je voor 11 juni aan te melden via onderstaand emailadres en aan te geven welk van de tijdstippen je kunt.

Deelname aan de introductiebijeenkomst is gratis. Na deze bijeenkomst kun je wellicht beter bepalen of je aan de werkgroep wilt meedoen of niet. Mocht je 14 juni verhinderd zijn maar wel belangstelling hebben voor de werkgroep in het najaar, laat me dat dan weten. Deelname aan de introductiebijeenkomst is geen verplichting voor deelname aan de werkgroep.

Opzet werkgroep 'Psychologische Typen'

De werkgroep start bij aanmelding van minimaal 4 deelnemers.

Vanaf eind september 2018 vinden de bijeenkomsten plaats.

De werkgroep is eens per twee weken, in totaal zes bijeenkomsten.
De data worden nog ingepland. Voorkeursdag is voorlopig donderdag, eind van de middag of begin van de avond.
Kosten € 45.

Locatie

Het dorpshuis Pieterburen.

Over mijzelf

Mijn achtergrond is technisch (TH Delft) en filosofisch (afgestudeerd in Leiden, 1989). Vanaf 1991 heb ik enkele jaren werkgroepen gevolgd bij P.C. van de Griend. Ook heb ik vanaf 1991 tot 1998 lessen filosofie gegeven en werkgroepen over de mentaliteitenleer van P.C. van de Griend. De laatste jaren houd ik me voornamelijk theoretisch bezig met de ‘typen’ van Jung. Ik werk sinds 1998 in de ICT.

Janwillem Brouwer
janwillembrouwer@hetnet.nl
Tel: 0648132375


Terug naar de vorige pagina >